Haa .
Semalam aku masak ayam panggang rosemary .
Menjadi ke ? haha ofc la jadi . hahaha
mak aku kate sedap dan waktu lunch tu juga seekor ayam panggang rosemary dihabiskan . haa
Nak teaser ?
Haaaa tu tgh dalam oven . haha
Aku ambil resepi ni dari blog seorang blogger terkenal yang juga seorang doktor perubatan di negara kita . ahaa macam esei dah . haha
nah aku share resipi doktor ni :
buat sapa yang tak tahu apa itu rosemary :
sejenis herba
boleh didapati di pasaraya pasaraya seperti tf mungkin juga tesco .
AYAM PANGGANG ROSEMARY
UNTUK SATU EKOR AYAM .
Bahan A ( untuk digrind )
-1 sudu kecil rosemary
-1 sudu kecil jintan manis
-1 sudu kecil jintan putih
-1 sudu kecil lada hitam
Bahan B ( untuk masuk dalam blender )
-1 biji bawang besar
-5 ulas bawang putih
-2 inci halia
-4 sudu kecil madu
-4 sudu kecil minyak zaitun
-4 sudu kecil gula
-4 sudu kecil perasa pati ayam
-garam secukupnya
-sedikit serbuk kunyit untuk memberi sedikit warna
-sedikit air nak mudahkan proses blend
Cara-cara :
-Grind bahan A
-Blend bahan B
-Campur kan kedua-duanya
-Lumurkan pada ayam (biar kena semua bahagian ayam)
-Then marinate selama 4 jam or lagi lama lagi sedap , isi dalam peti . kalau tak pun tutup je . (nak tambah kentang dan lobak pon boleh , marinate je sekali )
-Lepas dah marinate , isi dalam bekas la yang boleh bawak masuk oven (boleh pakai casserole juga)
-Masukkan dalam oven 180 degree selama 1 jam 30 minit (kalau tak puas hati lagi tambah la masa dekat oven tu )
ni setelah diperap selama 4 jam .
Dah siap boleh la hidang pada keluarga . boleh dimakan dengan nasi juga . ahaha . nak umpp lagi makan dengan sos lada hitam !
Tengok hasilnya !
Ni nak simpan seminggu pon boleh . Nak makan panaskan aje !
Selesai ayam panggang rosemary ni!
Assalamualaikum.
nanti bleh la jadi mr mama..chef raja amir
ReplyDelete